Lasă singurătatea la ușă

YouTube player
YouTube player
YouTube player
YouTube player
YouTube player

„În tinerețe, zilele sunt scurte și anii lungi; la bătrânețe, anii sunt scurți și zilele lungi.” – Nikita Ivanovici Panin

Părinții noștri merită toată atenția și grija noastră, mai ales când trecerea timpului începe să își facă simțită prezența.

Deși ne spunem toată viața că îi vom răsplăti pentru toate câte au făcut pentru noi și le vom fi alături când le mai rămâne doar spiritul tânăr, uneori ne regăsim în imposibilitatea de a le arăta grija mult meritată și atenția de care au nevoie să își trăiască frumos bătrânețile.

Cu toate acestea, societatea ne-a făcut să credem că este greșit să căutăm alte metode de a le arăta această grijă și afecțiune atunci când situația nu ne permite să le fim fizic alături și tot mai mulți dintre seniorii noștri își petrec zilele singuri, între patru pereți, pentru că ne este rușine să apelăm la centre specializate, în care nu numai că s-ar bucura de companie, dar ar avea toate condițiile unui trai decent și acces la facilități medicale.

Prin alegerea unui cămin pentru seniori cum este 4 generații, părinții tăi beneficiază de:

  • Companie – dacă până acum nu te gândeai cât de importantă este aceasta, pune în balanță doar cum te-ai simțit în aceste luni, când pandemia ne-a îndepărtat fizic de cei dragi. Să îți lași părintele singur acasă, fără niciun fel de companie, îl va face să se simtă singur și nu îi va permite să se bucure de clipe și activități care să îi facă plăcere, ci să resimtă fiecare zi ca pe o povară. În cadrul colectivului dintr-un cămin specializat, se leagă prieteni, iar activitățile de zi cu zi alungă plictiseala.
  • Suport – uneori, odată cu vârsta, apar diferite nevoi. Părintele tău poate are nevoie de cumpărături sau să urmărească tratament medicamentos, lucruri pe care nu le mai poate face singur. În cadrul unui cămin pentru seniori, personalul se ocupă de tot necesarul pentru aceștia și le asigură medicația, chiar și când se găsesc în imposibilitatea de a și-o achiziționa sau administra singuri.
  • Îngrijire medicală – oricât de mult ne dorim, poate fi complicat să ne ajustăm programul atunci când intervine o urgență, iar la vârste înaintate, urgențele nu sunt tocmai rare. Chiar și un control de rutină poate fi problematic atunci când ai un program încărcat. În cadrul centrului pentru seniori, vizitele medicale au loc zilnic, iar tu știi că părintele tău se bucură de ajutor specializat ori de câte ori are nevoie.
  • Activități variate – chiar dacă nivelul de energie scade pe măsură ce vârsta înaintează, e important ca spiritul să rămână tânăr. De aceea, părintele tău se poate bucura de activități diversificate alături de alți seniori, pentru a petrece timp de calitate. Jocuri de table, petreceri de sărbători, gătit și chiar petreceri aniversare, ambientul din cadrul căminului face trecerea timpului mai plăcută și greutățile vârstei mai ușor de îndurat.
  • Activitate fizică – e important ca și mintea, și trupul să se mențină în formă bună. De aceea, pentru seniorii noștri, un kinetoterapeut vine în întâmpinare cu exerciții fizice, iar periodic organizăm activități în aer liber pentru a-i încuraja la mișcare.

Oferă-i toate condițiile de trai părintelui tău, suport și un colectiv în care să își mențină spitirul tânăr și în care poate comunica și socializa. Alege să îi faci cât mai frumoși acești ani în loc să își trăiască bătrânețea singur.